Vår historia & idé

bild1 kopia

 

 Lite historia

Dräkten lever!

I slutet av 1800- och i början av 1900-talet skedde kraftiga förändringar i dräktskicket i Dalarna.

När Leksands Hemslöjdsförening bildades av Gustaf Ankarcrona 1904 blev ett av föreningens mål att bevara sockendräkten och rensa bort plagg som upplevdes som stilbrytande. En viktig uppgift för Hemslöjdsföreningen har sedan varit att vårda dräkttraditionen.

Leksandsdräkten följer kyrkoåret och har en ovanligt rik variation vad avser främst majderna/förklädena. Särskilt den kvinnliga dräkten är mycket variationsrik och bär spår av äldre tiders mode och stilar. Karaktäristiskt för dräktskicket är bland annat dess nära anknytning till växlingarna i det kyrkliga året och dess högtider.

Ett annat kännetäcken är de möjligheter dräkten erbjuder att särskilt markera arten av en familjehögtid. Vilken skillnad är det inte till exempel mellan bröllopsdräkten och konfirmationsdräkten! Traditionen och det logiska tänket som binder samman de olika dräktvariationerna och kyrkoåret, håller till stora delar.

Det handlar om respekt för de som använder dräkten idag och de många generationer bakåt i tiden.

Vår idé

Vi vill ge nytt liv åt traditionella mönster!

Lycka Form vill förmedla en hemlängtan till Dalarna, även för dem som aldrig varit där!

Namnet Lycka är namnet på den by i Leksand som jag bodde i när jag bestämde mig för att ägna mig åt det jag tycker så mycket om, att få skapa!

Här lever traditionen att bära sockendräkt vid livets högtider fortfarande kvar….men inte för alla, fick jag erfara.

Jag fick en Leksandsdräkt av min familj i 30-års present.

Första gången jag bar den, kommer det fram en kvinna till mig och säger: “Du är väl int´ 3:e generations kulla, så int´ska du bära dräkt!!

Jag tog av mig dräkten och har aldrig burit den igen MEN det blev startskottet för min först kollektion.

Vid Siljan i Dalarna har jag funnit inspirationen till Lycka Forms första produktserie, Leksand.

2008 föddes Lycka Form och med vardagsdräktens röda barnförkläde som förebild, det jag själv bar som barn skapade jag seriens första

produkt, Leksandsfilten som redan blivit en klassiker!

Jag har utgått ifrån de mönstrade förklädena som tillhör Leksandsdräkten.

Leksandsdräktens olika förkläden signalerar om kvinnan är gift, ogift, i glädje eller sorg.

Det finns så mycket vackert i dräkten som jag vill plocka fram och använda mig av.

Det här är jag